Afvalwater zuiveren en hergebruiken

Op het Industrie Park Terneuzen staat een biologische waterzuiveringsinstallatie, ook wel de Biox genoemd. Waarom dit een cruciaal onderdeel van de site is en wat er gebeurd in de Biox leggen Carmen Huth (Run Plant Engineer) en John van Doorn (Production Leader van Power en Utilities) graag uit.

Allereerst de vraag: wat is de Biox?
“De Biox is de biologische afvalwaterzuiveringsinstallatie op de Dow site in Terneuzen. Hier wordt het afvalwater van alle fabrieken op het Industrie Park gezuiverd en het grootste gedeelte wordt hergebruikt. Het zuiveren gebeurt door micro-organismen, levende biomassa, zij zetten de koolwaterstoffen om in nieuwe micro-organismen (slib), water en koolstofdioxide”, legt Carmen uit.

Waarom heeft Dow Terneuzen een Biox?
John: “De Biox installatie is geïnstalleerd in 1994 om het afvalwater van de plants op het Industriepark te zuiveren en waar mogelijk te hergebruiken.”

Hoe werkt de Biox?
Carmen: “Al het afvalwater van de fabrieken van Dow en enkele omliggende bedrijven wordt verwerkt in de Biox. Ook regenwater wordt afgevoerd. Het zuiveren wordt gedaan door levende biomassa. Binnen de Biox maken we onderscheid tussen een zoute en een zoete straat. Na het zuiveren in de zoute straat wordt het gezuiverde afvalwater in de Westerschelde geloosd, het water uit de zoete straat gaat naar onze koeltoren (LHC3).”

Waarom wordt het gezuiverde water opnieuw gebruikt?
“Terneuzen zit in een gebied waar er een tekort is aan zoet water. Het zoute water uit de Westerschelde is kwalitatief niet goed genoeg om zonder voorbehandeling voor de industrie, landbouw en huishoudens te kunnen gebruiken. Dow haalt daarom zoet water uit de Biesbosch of uit de Belgische polder. Op dit moment komt 75% van het water dat wordt gebruikt op het Industrie Park Terneuzen van hergebruikt water of lokaal regenwater. Een unieke prestatie. Het doel is om ook voor de laatste 25% geen Biesboschwater meer te gebruiken vanaf 2024. Dat zullen we realiseren door nog spaarzamer met water om te gaan én door meer afvalwater uit Terneuzen en de eigen zuiveringsinstallatie te hergebruiken”, vertelt John.

Waarom is de Biox zo belangrijk?
Carmen: “Het lijkt een gegeven feit dat het afvalwater wordt verwerkt, net zoals dat je er thuis vanuit gaat dat het water gewoon wegspoelt. Maar dat dit goed gebeurt is cruciaal. Als het mis gaat en de micro-organismen niet optimaal kunnen functioneren, bijvoorbeeld door hitte, heeft dit invloed op de werking van de waterzuivering en kan het water niet meer veilig geloosd worden in de Westerschelde.”

Wat betekent de Biox voor Zeeuws-Vlaanderen?
John: “Vanuit de Biox en Dow zijn we betrokken bij verschillende regionale projecten. Zo zijn we bijvoorbeeld bezig met Project Wetlands waarbij we samen met Evides kijken hoe we het watergebruik op een innovatieve manier kunnen verduurzamen. Ook zijn we bezig met een pilot in samenwerking met Provincie Zeeland en 7 regionale landbouwers waarin we kijken hoe we zoet water kunnen opslaan, om het zo in periodes van droogte te kunnen gebruiken.”

Project status

Status

Voltooid

Meer info

Evenementen

Bekijk alle evenementen waar Dow aanwezig is, of door Dow georganiseerd worden.