Al bijna twee decennia lang publiceren wij onze milieuprestaties en andere wereldwijde duurzaamheidsgegevens. Ons global ESG rapport 2021 is hier te lezen. Op deze pagina delen wij onze jaarlijkse milieuprestaties van de locatie in Terneuzen. Hieronder zijn onze CO2-emissiegegevens voor onze activiteiten in Terneuzen terug te vinden. Vanzelfsprekend gaan wij nog meer gegevens met jullie delen. We zijn op dit moment hard aan de slag om deze verder uit te werken zodat hier een jaarlijks overzicht te vinden is van onze prestaties.
Rapportage over emissies
Emissiebronnen
CO2-emissies (kooldioxide) komen voornamelijk vrij bij verbrandingsprocessen. De belangrijkste bronnen zijn de fornuizen en gasturbines van de krakers en de ELSTA energiecentrale. De grafiek hieronder toont onze Scope 1-emissies - sinds we in 2018 volledig eigenaar zijn geworden van de energiecentrale (warmte-krachtcentrale), hebben we geen Scope 2-emissies meer. ELSTA wekt elektriciteit op voor levering aan het openbare net, naast stoom en elektriciteit voor het industriepark. Gemiddeld gaat ten minste 50% van de in ELSTA geproduceerde elektriciteit naar het openbare net, maar afhankelijk van de marktvraag kan dit meer zijn.
CO2 komt ook vrij als procesemissies bij de productie van ethyleenoxide (EO). De stijging van de CO2-uitstoot sinds 2015 is voornamelijk te wijten aan de hogere elektriciteitsproductie in de ELSTA-centrale als reactie op de externe elektriciteitsvraag. De interne elektriciteitsvraag van Dow is vrij constant, maar de marktvraag varieert onder meer door schommelingen in de hoeveelheid opgewekte wind-/zonne-energie.
Emissiereductie
Om de CO2-uitstoot te verminderen heeft Dow zich voornamelijk gericht op het verbeteren van de energie-efficiëntie van processen. Het effect van deze maatregelen op de totale uitstoot van de vestiging in Terneuzen is echter beperkt en valt binnen de bandbreedte van schommelingen die worden veroorzaakt door schommelingen in de productieniveaus.
Op weg naar klimaatneutraliteit
Dow heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor aanzienlijke CO2-reducties op de locatie. Dit heeft geresulteerd in een routekaart (ook wel Multi Generation Plan genoemd) om de site tegen 2050 klimaatneutraal te maken. In de eerste fase zal een deel van het afgas (waaronder een mix van methaan en waterstof) dat als bijproduct in de krakers ontstaat, worden omgezet in circulaire waterstof en CO2. De waterstof zal dan worden gebruikt als emissiearme brandstof in plaats van het methaan en de CO2 zal worden afgevangen en opgeslagen. In een later stadium zullen de gasturbines van de krakers worden geëlektrificeerd en is er de mogelijkheid om de CO2 van de EO-installatie af te vangen en op te slaan. Dit plan moet leiden tot een vermindering van 1,4 miljoen ton CO2, oplopend tot 1,7 miljoen ton in 2030; dat is meer dan 40% van de huidige CO2-uitstoot.
Het plan past goed in de langetermijnvisie van Dow waarbij na 2030 de fornuizen van de krakers geëlektrificeerd zullen worden. Omdat er dan geen brandstof meer nodig is voor de krakers, kan de waterstof elders worden ingezet, bijvoorbeeld in de warmtekrachtcentrale voor de productie van CO2-arme elektriciteit en stoom of voor de productie van synthetische nafta of andere chemicaliën.
Om in 2050 klimaatneutraal te zijn, is het niet alleen belangrijk om onze eigen schoorsteenemissies aan te pakken, maar ook om onze grondstoffen te verduurzamen (scope 3-emissies). Dit kan door alternatieve koolstofbronnen te gebruiken, zoals bio-nafta, pyrolyse-olie gemaakt van plastic afval of synthetische nafta. Sinds 2019 levert Dow ook een bescheiden waterstofstroom afkomstig van de krakers aan Yara. Yara gebruikt dit als alternatieve grondstof voor de productie van ammoniak, waardoor het zijn CO2-uitstoot kan verminderen. Hoewel de export van waterstof de CO2-uitstoot bij Dow verhoogt, zorgt de uitwisseling voor een netto CO2-reductie voor de regio.
Opmerkingen bij onderstaande grafiek
• Gegevens gecorrigeerd voor volledige verwerving van ELSTA in 2018.
• Routekaart emissies 2028 - 2050 ter illustratie
• Dow rapporteert voor andere bedrijven die op de site actief zijn; de directe emissies van derde partijen zijn in onderstaande grafiek buiten beschouwing gelaten. De CO2 emissies gerelateerd aan het opwekken van stoom en elektriciteit voor derden zijn inbegrepen in CO2 emissions site.
Emissiebronnen
Stikstof (N2) komt van nature in grote hoeveelheden voor in de lucht en is van zichzelf niet schadelijk voor de mens of het milieu. Maar er zijn chemische verbindingen van stikstof die wel schadelijk kunnen zijn voor de natuur of voor de gezondheid van de mens. Dit zijn stikstofoxiden (NOx) en ammoniak (NH3). In Nederland is een aantal sectoren verantwoordelijk voor de nationale stikstofuitstoot. Landbouw en Verkeer staan op de eerste en tweede plaats, gevolgd door de sector Industrie, Energie en Raffinaderijen (Emissie Stikstof per sector – RIVM). Bij Dow Terneuzen wordt voornamelijk NOx uitgestoten, minder dan 1 % van de stikstofemissie bestaat uit NH3.
Stikstofoxiden komen vooral vrij bij verbrandingsprocessen op hoge temperaturen als zowel stikstof en zuurstof aanwezig zijn. Op het Dow terrein zijn meer dan 80 verbrandingsinstallaties aanwezig waar stikstofoxiden met het rookgas uit de schoorsteen komen. De drie stoomkrakers van Dow zijn verantwoordelijk voor ca. 75% van de totale NOx uitstoot en de warmtekrachtcentrale ELSTA voor bijna 20%. In de kraakfornuizen zetten we met behulp van zeer hoge temperaturen grondstoffen om naar nieuwe producten. De gasturbines worden gebruikt om de koelmachines aan te drijven die het kraakgas afkoelen. De warmtekrachtcentrale produceert stoom en elektriciteit voor de productieprocessen. Daarnaast gaat 50% of meer van de in de warmtekrachtcentrale geproduceerde elektriciteit naar het openbare net, afhankelijk van de marktvraag.
Emissies
Dow in Terneuzen stoot per jaar ongeveer 2200 ton NOx en circa 1 ton NH3 uit. Dow beschikt over de benodigde milieu- en natuurvergunningen, verleend door de Provincie Zeeland, waardoor uitstoot van stikstofoxiden en ammoniak is toegestaan.
Toelichting bij de grafiek: De grafiek toont de NOx uitstoot voor Dow in Terneuzen en de verwachte daling in de toekomst. Vanwege werkzaamheden aan de krakers is de uitstoot in 2015, 2017, 2019 en 2021 lager dan in andere jaren. Een aantal derde partijen op het Terneuzen industry park vallen onder de Dow vergunningen. We rapporteren alle emissies – die van Dow en van deze derde partijen - naar de relevante autoriteiten. De grafiek laat enkel de Dow emissies zien. Er zit daarmee dus een verschil tussen de externe rapportage aan de overheidsinstanties en de data hieronder.
Emissiereductie
Dow heeft tussen 2010 en 2014 fors geïnvesteerd in een verbeterde generatie branders, zogenoemde ultra low-NOx branders voor een groot aantal kraakfornuizen. Ook de superheaters (die stoom verhitten) zijn voorzien van dergelijke ultra low-NOx branders. Deze branders maken een schonere verbranding mogelijk, wat de NOx-uitstoot vanaf 2014 blijvend heeft verminderd. Daarnaast zijn de gasturbines bij de krakers voorzien van een DeNOx-installatie – een installatie die zorgt voor een lagere NOx-uitstoot. De gasturbines van de warmtekrachtcentrale zijn tussen 2009 en 2011 voorzien van een speciaal verbrandingssysteem (LEC III combustion system) dat zorgt voor zeer weinig verbrandingsemissies. Daarmee zijn de totale NOx emissies sinds 2005 met ca. 35% gereduceerd.
De zeer minimale ammoniakemissie is vooral het gevolg van het gebruik van ammoniak in de DeNOx-installatie op de gasturbines van de krakers ter beperking van de NOx uitstoot.
Tot en met 2014 is veel geïnvesteerd in het verminderden van de NOx emissies. Nu de beste beschikbare technieken zijn geïmplementeerd op de installaties en daarmee de NOx emissie sterk is gereduceerd, hangt de hoeveelheid NOx-emissie sindsdien nauw samen met het productievolume en de hoeveelheid elektriciteit die in de warmtekrachtcentrale wordt opgewekt.
Onze plannen om CO2-neutraliteit te bereiken in 2050 staan beschreven in onze Routekaart naar 0. Deze plannen, opgedeeld in drie fases, stellen ons ook in staat om onze stikstofuitstoot verder te reduceren. Dit is het resultaat van elektrificatie van de technologie die we toepassen in de krakers. We ontwikkelen deze technologie samen met Shell. In de tweede fase van de routekaart verwachten we een reductie van 10% te kunnen realiseren, wanneer de gasturbines worden vervangen door elektromotoren. In de derde fase verwachten we een reductie van ruim 60% te kunnen bereiken ten opzichte van onze huidige emissies. In deze fase willen we de stoomkrakers vervangen door elektrische krakers, zodat er geen verbrandingsproces meer plaatsvindt en er dus ook geen NOx meer vrijkomt. Uiteindelijk brengen we dan in totaal onze stikstofemissie met ongeveer 75% terug ten opzichte van onze huidige stikstof uitstoot.
Wij rapporteren regelmatig emissiegegevens aan de relevante autoriteiten, in ons geval aan de DCMR. Er zijn specifieke regels die beschrijven hoe bedrijven emissies moeten meten en/of berekenen. Dit hangt onder meer af van de aard van het productieproces en het type stof, uitgaande van normale bedrijfsomstandigheden. De metingen worden gedaan door onafhankelijke gespecialiseerde en gecertificeerde bedrijven met specifieke apparatuur, in opdracht van Dow of de milieudienst DCMR.
Tijdens een incident kan het voorkomen dat er emissies ontstaan van een bepaalde stof. In deze gevallen worden altijd metingen verricht om vast te stellen of er een risico op blootstelling aan gevaarlijke stoffen bestaat. Bovendien wordt achteraf de exacte hoeveelheid emissies berekend, waarbij rekening wordt gehouden met omstandigheden zoals de aard van het incident, de duur ervan, de stofeigenschappen en de weersomstandigheden. De DCMR controleert, vaak samen met Veiligheidsregio Zeeland, de berekening en de (uitgebreide) onderbouwing.