Geslaagde finale Nationale Scheikundeolympiade 

Dow Terneuzen was dit jaar de trotse gastheer voor de finale van de 43e Nationale Scheikunde Olympiade (NSO) 2022. De NSO werd gehouden van 27 mei t/m 3 juni. We kijken terug op ontzettend leuke en leerzame dagen. 

De NSO vindt jaarlijks plaats om leerlingen van havo en vwo enthousiast te maken voor scheikunde en talent een kans te geven zich nationaal en internationaal te presenteren. Uit alle winnaars wordt een team van vier leerlingen samengesteld die Nederland vertegenwoordigen bij de Internationale Chemieolympiade 2022. De winnaars van de NSO zullen vervolgens Nederland vertegenwoordigen op de 54e Internationale Chemistry Olympiade (IChO). 

De knappe koppen van de toekomst kregen, mede ter voorbereiding op de IChO, een uitgebreid theoretisch programma op hoog niveau voorgeschoteld door toponderzoekers van Dow. De leerlingen namen deel aan een "CO2 reductiespel" en gingen zoek naar hun eigen toekomstige rol bij het verduurzamen van de chemie in een masterclass. Uiteraard was er ook tijd voor ontspanning, zoals suppen, skiën en zwemmen. De positieve energie in de groep was enorm aanstekelijk voor onze Dow collega’s, die ook hebben genoten van deze dagen. 

Prijsuitreiking
De prijzen werden uitgereikt door Anton van Beek, President Dow Western Europe. Mitchell Rikken uit Arnhem mocht de eerste prijs ontvangen. Onno de Vreede, Human Capital coördinator van ChemistryNL reikte de Topsector Chemie “Kanjerprijs” van 250 euro uit aan de top vier van de NSO. 

Voor het eerst werd vanuit ChemistryNL ook een "Duurzaamheidsprijs" uitgereikt. Ook werd de Malmberg-scholenprijs (meeste leerlingen in de eerste ronde met minstens 50% score) uitgereikt door Emiel de Kleijn, voorzitter van de NSO, aan scheikundedocent Martin Groeneveld van het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven. 

De ceremonie werd afgesloten met het overdragen van het olympiadestokje aan prof. Lies Bouwman, opleidingsdirecteur van de Universiteit Leiden en gastheer van de NSO 2022.

We zijn ervan overtuigd dat we er na deze topweek bij Dow, nieuwe ambassadeurs voor de chemie erbij gekregen hebben. Ambassadeurs die in de toekomst wetenschap en innovaties meer weten te verbinden om te komen tot duurzamere oplossingen; oplossingen die goed zijn voor mens en natuur.
 

Meer lezen over het event kun je hier