Drones als hoogtewerkers

Om inspecties en onderhoudswerkzaamheden veiliger en efficiënter uit te voeren, zetten industriële bedrijven steeds vaker robots in. Ook bij ons in Terneuzen is sinds enkele jaren veel ervaring opgedaan in het werken met robots, waaronder een aantal geavanceerde drones. 

Drones voor meer veiligheid en efficiëntie 

Robots worden ingezet om werkzaamheden met een verhoogd risico op een efficiënte en veilige manier uit te voeren. Zo hebben we bijvoorbeeld onderzoek gedaan toen de fakkelinstallatie in bedrijf was, met behulp van een drone kregen we een goed beeld van de situatie.  Op die manier konden we de reparatie veel gerichter voorbereiden en zo de periode dat mensen werkzaamheden op hoogte moesten uitvoeren tot een minimum beperken. Tevens verkorte dat de periode dat de fakkel uit bedrijf moest zijn en dat levert enorme besparingen op.

Van signaleren naar oplossen 

Daarnaast zijn we bezig met de ontwikkeling van drones die meer kunnen dan enkel visuele inspecties. Denk daarbij bijvoorbeeld aan drones met thermische camera’s, gassensoren, of een drone die wanddikte kan meten of de laagdikte van een coating. De mogelijkheden zijn eindeloos als het op drones aankomt. Uiteindelijk moet de stap van inspectie naar reparatie ook gemaakt worden. Dat betekent dat er niet alleen maar problemen opgemerkt worden, maar die problemen ook opgelost kunnen worden door een drone of andere robot. De ontwikkelingen die je ziet op het gebied van het voorkomen van betreden van besloten ruimtes, zie je ook bij het werken op hoogte. Hoe minder een medewerker de hoogte in hoeft, hoe meer risico's vermeden worden en dat willen we uiteindelijk bereiken.

Centre of Expertise 

Om innovatie en gebruik van robotica te versnellen binnen Dow, is in Terneuzen het Centre of Expertise voor Robotica in Europa opgericht. Vanuit dit centrum worden nieuwe ontwikkelingen op het gebied van robotica gedreven, en wordt ondersteuning op het gebied van robotica gegeven aan de Dow sites in Europa. In Terneuzen hebben we een groot aantal robots in huis die we beheren en uitlenen aan andere sites. Daarnaast hebben we een netwerk van externe partners op het gebied van robotica opgebouwd. Op deze manier kan er zelfs voor de meest uitdagende vraagstukken meestal wel een oplossing gevonden worden.  

Project status

Status

Voltooid

Meer info

Evenementen

Bekijk alle evenementen waar Dow aanwezig is, of door Dow georganiseerd worden.