ProLiFeX: van plasticafval tot onderdeel van compostzakken

Maar liefst 30 tot 40 procent van het plastic verpakkingsafval van huishoudens bestaat uit folies. Recycling van plasticfolie is technisch en organisatorisch erg complex. Nieuwe folieverpakkingen worden vrijwel altijd uit virgin plastics (dat zijn nieuwe plastics) gemaakt. De uitdagingen van het recyclen zitten op verschillende plekken. Zo is het moeilijk om een constante aanvoer vanuit de afvalstroom te creëren, maar ook het verwijderen van stoorstoffen (dat zijn stoffen die het recycleproces verstoren), het voorkomen van heterogeniteit (verschillende soorten plastics) en het economisch rendabel maken van plasticrecycling zijn grote uitdagingen. Om voor deze uitdagingen een oplossing te vinden is er een samenwerking gestart tussen de ketenpartners. Het doel: plasticafval succesvol kunnen hergebruiken in de productie van eindproducten, bijvoorbeeld compostzakken.  

Het project 
Begin 2019 hebben wij samen met Attero, TUSTI, TU Eindhoven, Oerlemans Packaging en Pokon Naturado de handen ineen geslagen voor technologisch onderzoek naar een manier om plasticfolie optimaal te gaan recyclen. Het doel: de vraag naar virgin plastics af laten nemen. Het onderzoek is vorm gegeven in het project ProLiFeX: “Postconsumer Recycling Of L(L)DPE in Flexible EXtrusion”. Vrij vertaald: Het recyclen van L(L)DPE na gebruik van consumenten naar flexibele plastic materialen. Iedere partij zal vanuit zijn eigen rol in de waardeketen de benodigde expertise inbrengen. “Een unieke samenwerking en een belangrijk pilot project voor de vormgeving van de circulaire economie. Er is nog zo veel meer te recyclen dan nu gebeurt!” Aldus Jaap den Doelder, Wetenschapper bij Dow en Hoogleraar bij TU Eindhoven. 

De 3 doelen van het project 
Om het project richting te geven, zijn drie concrete doelen opgesteld.  

  1. Ontwikkeling van een competitieve granulaatstroom van constante en voldoende hoge kwaliteit. 

Granulaat zijn kleine korrels plastic, waarvan uiteindelijk producten gemaakt worden. Doel één van het project is om een constante, hoge kwaliteit granulaat te kunnen produceren. Attero en TUSTI zullen hier vooral mee aan de slag gaan. 

  1. Ontwikkeling van een competitieve folie van gerecycled kunststof. 

Vanuit dat gerecycled granulaat is het dan het doel om een competitieve folie te maken. Dat wil zeggen: een folie die goed te produceren is tegen een aantrekkelijke prijs met een concurrerende kwaliteit. In deze stap gaan wij samen met Oerlemans en TU Eindhoven veelal aan het werk. Wij zullen in samenwerking met de TU experimentele analyses uitvoeren van het Attero granulaat en van mengsels hiervan met goedgekozen andere materialen. Dit dient om de kwaliteit, eigenschappen, en de consistentie en variatie hierin te onderzoeken. Oerlemans zal die plasticfolies uiteindelijk produceren. 

  1. Ontwikkeling van een circulaire verpakking voor consumentenproducten met een zo hoog mogelijk percentage gerecyclede content. 

Als laatste stap zullen de plasticfolies getest worden in de productie van compostzakken. Hier zal Pokon Naturado veelal in samenwerking met het ontwikkelteam van Oerlemans zich mee bezig houden.  

De rol van Dow 
Over de rol van Dow, weet Jaap het volgende te vertellen: “Binnen de recycling wereld is de basiskennis van plastic is heel beperkt. Daar heb je heel veel partijen die goed zijn in afval, inzamelen, sorteren, maar het staat verder nog een beetje in de kinderschoenen wat betreft de eigenschappen van plastics. Dat is waar Dow heel erg goed in is, dus zijn wij de experts op dat gebied. Het nieuwe is dat we nu niet van de kleinste molecuul aan de slag gaan, maar vanuit al een hergebruikte stof.” 

Vervelende geur
“De eerste fase bestond uit het goed begrijpen wat we hebben aan granulaat (plastic korrels) en wat daar eventuele problemen van zijn. Daar zat bijvoorbeeld een bepaalde, vervelende geur aan, wat we hebben verbeterd."

De uitkomsten
In dit artikel lees je de uitkomsten van het onderzoek zoals gepresenteerd tijdens de landelijke compostdag 2022.

Project status

Status

Actief

Meer info

Evenementen

Bekijk alle evenementen waar Dow aanwezig is, of door Dow georganiseerd worden.