PRIMA-project – wat is dat precies?

Matrassen. Jaarlijks komen 1,2 miljoen gebruikte beschikbaar voor recycling. Dat zijn zo veel matrassen dat je er de Johan Cruijff Arena tot de nok mee kunt vullen. Milieustraten doen erg hun best om de matrassen in te zamelen, zodat de materialen uit de matrassen hergebruikt kunnen worden; ‘mechanische recycling’ noemen we dat. Doordat het een moeilijk product is, wordt uiteindelijk alsnog meer dan 62% van de matrassen verbrand en slechts 38% mechanisch gerecycled. Dus moest er een andere oplossing komen, namelijk: chemische recycling. Door slimme processen wordt daarbij het product teruggebracht in het chemische proces, waardoor het gebruikt kan worden om andere producten van te maken. Dat is waar PRIMA – Pyrolyse Recycle Initiatief voor Matrassen – voor staat. Pyrolyse is de techniek waarbij met behulp van zeer hoge temperaturen en zonder zuurstof stoffen worden ontleed. En die stoffen, gassen en vloeistoffen, die daar uitkomen,  worden dan gebruikt voor het produceren van nieuwe grondstoffen en producten. 

Waarom PRIMA? 
Het doel is het verhogen van het aantal matrassen dat gerecycled wordt. Ronald van den Bosch, Environment, Health & Safety Issue Manager bij Dow, legt uit: “Het blijkt dat er grenzen zijn aan mechanische recycling voor het hergebruiken van de grote stroom matrassen. Door op een chemische manier te gaan recyclen kunnen we veel meer matrassen effectief gaan hergebruiken. “En het houdt niet op bij meer matrassen recyclen alleen, het is ook beter voor de lange termijn. “Een matras verliest door de jaren heen aan kwaliteit. Als je daar de stoffen van hergebruikt via mechanische recycling, is de kwaliteit simpelweg minder. Met pyrolyse brengen we de stoffen terug naar een staat waarin ze weer een volwaardig nut kunnen dienen, waardoor de kwaliteit van de producten die daaruit komen als nieuw zijn.” 

De uitdagingen van chemisch recyclen 
“Waar je bij mechanische recycling de verschillende stoffen uit een matras relatief eenvoudig hergebruikt, zit er bij chemische recycling een flinke testfase aan vooraf. Zo moet er veel onderzocht worden en installaties moeten worden gebouwd en getest, voordat er echt gebruik van kan worden gemaakt. Maar daar staat tegenover dat wanneer het eenmaal opgetuigd is, het relatief eenvoudig kan worden opgeschaald en er ook veel meer innovatie mogelijk is.” Aldus Ronald.  

En nu? 
De uiteindelijke doelstelling is dat er in 2028 meer dan 75% van de matrassen in Nederland effectief gerecycled worden. Ronald: “De onderzoeken in de huidige testfase zijn afgerond. We zijn nu bezig met het eindrapport naar aanleiding van die testen in Moerdijk en Delfzijl. Daaruit komen aanbevelingen voor vervolgstappen.” 

Project status

Status

Actief

Meer info

Evenementen

Bekijk alle evenementen waar Dow aanwezig is, of door Dow georganiseerd worden.