PRoLiFEx-project beloond met nominatie op de Plastics Recycling Awards Europe 2022

Huishoudelijk plastic afval vindt nieuwe toepassing in hoogwaardige flexibele verpakking

De recycling (ook wel recyclage) van plastic begint goed op gang te komen, maar de meeste toepassingen waar huishoudelijk afval voor gebruikt wordt zijn dikwandig. Van folie naar folie gebeurt tot nog toe vooral als vertrokken wordt van industrieel afval. Het PRoLiFEx project (Postconsumer Recycling of L(L)DPE in Flexible Extrusion) heeft als doel om van de mix van diverse flexibele verpakkingen in huishoudelijk afval hoogwaardige nieuwe folie te maken, en daarmee een van de eerste demonstraties te geven van zo’n circulaire aanpak voor flexibele verpakkingen.

Project partners
Samen met partners TUSTI, Pokon Naturado, Oerlemans Packaging Group, EGEN, Technische Universiteit Eindhoven en Dow Benelux B.V. is Attero erin geslaagd om een compostzak te ontwikkelen bestaande uit 65% gerecycled/gerecycleerd materiaal (PCR) en 35% nieuw kunststof. Daarbij is het PCR volledig afkomstig van de beoogde huishoudelijke afvalbron. Deze verpakking is onlangs geïntroduceerd in het kader van de Landelijke Compostdag. Hierbij is het verpakte materiaal, de compost, ook afkomstig van afval, namelijk gft, waarmee het hele concept circulair is.

Een uitdagende onderneming
Om het wat tastbaarder te maken: dit zijn representatieve voorbeelden van welk afval er gebruikt is om de zak te maken: verpakkingen van groente en fruit, (folie) verpakkingen van diepvriesproducten, boterhamzakjes, krimpfolie van bv de 6-pack frisdrankflessen, draagtasjes, zakken voor dierenvoeder, verpakkingen van consumentenelectronica, zakken voor compost, meststoffen voor de tuin. Al deze voorwerpen kunnen worden verontreinigd door andere resten in de gemengde afvalbak. Dat maakt het hergebruik van dergelijke recyclagestromen tot een uitdagende onderneming.

Innovatie en wetenschap om samen te verduurzamen
De manier waarop de partners elkaar aanvullen heeft het project tot een succes gemaakt. Zo zijn de kwaliteit van het PCR, de eigenschappen van de gecoëxtrueerde folie, en de toepasbaarheid van de uiteindelijke verpakking geoptimaliseerd: innovatie en wetenschap om samen te verduurzamen. De belangrijkste bijdragen van Dow waren tweeledig. Ten eerste heeft Dow gezorgd voor een geavanceerde karakterisering van het PCR. Ten tweede hebben wij bijgedragen tot de optimalisering van de foliestructuur voor de zak door middel van blaasfilmexperimenten.  

Genomineerd voor de Plastics Recycling Awards Europe 2022
We zijn er trots op dat het PRoLiFEx-project is beloond met een nominatie voor de Plastics Recycling Awards Europe 2022 in de categorie Plastic Packaging Product of the Year. Het project is beoordeeld op ontwerpinnovatie met gerecyclede inhoud en ontwerp voor recycling.

Meer info lees je hier

Project status

Status

Actief

Meer info

Evenementen

Bekijk alle evenementen waar Dow aanwezig is, of door Dow georganiseerd worden.