Gebruikt x chemische recycling = nieuw

Wat als oude, normaliter onbruikbare plastic flessen en wikkels belangrijke ingrediënten kunnen worden voor het maken van nieuwe? Via ons partnerschap met Fuenix Ecogy maken we van moeilijk te recyclen kunststoffen nieuwe polymeren (dit is een verbinding uit gelijksoortige moleculen) voor het produceren van verpakkingen van levensmiddelen en andere artikelen. 

HERNIEUWBARE GRONDSTOFFEN ALS BASIS

Merkeigenaren en consumenten willen meer recyclebaar en hernieuwbaar materiaal zien in de verpakkingen die ze gebruiken. Chemische recycling:een proces waarbij de oorspronkelijke grondstoffen worden teruggewonnen om er opnieuw hoogwaardige polymeren van te maken –biedt een antwoord. Het uiteindelijke doel is dat consumenten zich goed kunnen voelen over plastic verpakkingen, omdat die verpakkingen, wanneer ze ermee klaar zijn, worden hergebruikt. Mechanische recycling heeft bepaalde beperkingen, die chemische recycling niet heeft. Dit partnerschap met Fuenix is een belangrijke stap naar meer plastic recycling.

Het proces: pyrolyse
In het kader van de samenwerking zal het in Nederland gevestigde Fuenix grondstoffen leveren aan Dow die zijn gemaakt van gerecyclede kunststoffen via een proces dat bekend staat als pyrolyse. Bij pyrolyse worden polymeren afgebroken tot olie. Die olie wordt vervolgens gebruikt als grondstof voor de productie van nieuwe polymeren in onze fabriek in Terneuzen. De polymeren die uit pyrolyse-olie worden vervaardigd, zullen identiek zijn aan de producten die uit traditionele grondstoffen worden vervaardigd en kunnen voor dezelfde toepassingen worden gebruikt, waaronder de verpakking van levensmiddelen. 

Het verschil tussen mechanisch en chemisch recyclen 
Mechanische recycling is een manier van hergebruiken van kunststofafval, waarbij de scheikundige structuur van het plastic niet worden aangetast. Dat betekent: het wordt schoongemaakt, in stukjes gehakt en wellicht gesmolten om vervolgens te hergebruiken, maar meer niet. Bij chemische recycling gaan we verder. Daar worden de plastics bijvoorbeeld uit elkaar gehaald op molecuulniveau, waarna je de oorspronkelijke bouwstenen (bijvoorbeeld polymeren) kunt hergebruiken voor nieuwe producten. 

De toegevoegde waarde van chemische recycling 
Mechanische recycling is in de eerste plaats bedoeld voor de verwerking van grotere volumes monomaterialen, zoals polyethyleentereftalaat (PET) en polyethyleen flessen met een hoge dichtheid (HDPE). Sommige kunststoffen, zoals dunne folies om levensmiddelen te beschermen, zijn moeilijk te recyclen. Dankzij chemische recycling behouden deze moeilijk te recyclen kunststoffen aan het einde van hun levenscyclus hun waarde en krijgen ze een tweede leven als grondstof. Verder wordt het overgrote deel van de gerecyclede kunststoffen in Europa momenteel op een mechanische manier gerecycled. Een nadeel hiervan is dat het vanwege hygiënevoorschriften dan vaak niet meer gebruikt kan worden in voedselverpakkingen. Chemische recycling biedt ook hier extra mogelijkheden. 

Project status

Status

Actief

Meer info

Evenementen

Bekijk alle evenementen waar Dow aanwezig is, of door Dow georganiseerd worden.