Een geselecteerde groep studenten proces- en laboratoriumtechniek heeft deelgenomen aan een twee weken durende uitwisseling tussen Scalda, Nederland en de Jobelmann Schule in Duitsland. Deze uitwisseling maakt deel uit van het Erasmus+ project SET Chemistry (Sustainable Energy Through Chemistry).

Het opzetten van het programma startte begin 2020 toen het Scalda werd benaderd door docenten van de Jobelmann Schule in Stade, Duitsland, om een samenwerking aan te gaan. Verschillende Scalda medewerkers reisden destijds naar Stade om dit project vorm te geven. Door de coronapandemie werd de uitwisseling uitgesteld, maar gelukkig kon in 2021 de samenwerking worden voortgezet. Waar de vertegenwoordigers van Scalda, Stade al bezochten, was het voor de docenten van de Jobelmann Schule tijd om de locaties van Scalda te bezoeken om zo een indruk te krijgen van de structuur van de school en de aangeboden opleidingen.

In het project SET Chemistry werken de docenten van Scalda en Jobelmann samen op het gebied van waterstof waar vervolgens de geselecteerde groep leerlingen aan de slag gaat met bijbehorende opdrachten. Die opdrachten worden via bedrijven in de praktijk gebracht, en dit is ook het deel waar Dow in beeld komt. Gezien Dow zowel in Terneuzen als in Stade een fabriek gevestigd heeft, geeft dit de studenten een goede indruk hoe het is om over de grens te werken en kennis te maken met een bedrijfsstructuur. Andere bedrijven die deelnemen aan dit project zijn AOS, Döhler, Unilever en LAVES.

En wie beter te vragen naar de ervaringen dan de studenten zelf? Een paar dagen na het bezoek in Stade, bezochten Hugo van Rooijen en Sven Wittiber, beiden docent bij Scalda, samen met zes leerlingen die aan het project deelnamen, Dow, om hun verhaal te delen.
 
De studenten reisden per trein naar Stade en verbleven in een hotel op loopafstand van de Jobelman Schule. Op de eerste dag stonden een rondleiding door de school, een culturele lunch (Currywurst + Pommes), een ontmoeting met de Duitse studenten en natuurlijk een kennismaking met het project (SET chemie) op het programma. Waarbij voor de tweede dag een bedrijfsbezoek aan Dow en een stadswandeling door Stade waren gepland. De studenten beschouwden de eerste twee dagen als een culturele onderdompeling. De volgende dagen bestonden voornamelijk uit het werken aan het project ‘’Hydrogen in Colors’’, dat basisinformatie over waterstof en ‘’bijbehorende kleuren’’ verzamelt, het volgen van verschillende lessen op school, en het uitvoeren van afgestemde activiteiten bij Dow Stade. 

‘’Wat ik leuk vind aan het onderwijssysteem in Duitsland is dat het vrij praktijkgericht is, waar we in Nederland meer focussen op theorie, maar uiteindelijk is een theoretische focus efficiënter als je verder wilt studeren en een Bachelor- of Masterdiploma wil behalen’’ beaamden de studenten.

Naast het werken aan het door de EU gefinancierde project, breidden de studenten hun kennis van vreemde talen en interculturele communicatie uit door verschillende activiteiten, georganiseerd door de Jobelmann studenten, zoals een bezoek aan de stad Hamburg en een gezamenlijk diner in Stade.

In juni starten de studenten van de Jobelmann Schule hun deel van de uitwisseling en net als de studenten van Scalda, kijken wij, als Dow, ernaar uit om hen de Terneuzen site te laten zien.

Project status

Status

Voltooid

Meer info

Evenementen

Bekijk alle evenementen waar Dow aanwezig is, of door Dow georganiseerd worden.