Plastic biedt enorm veel voordelen. Plastic verpakkingen bijvoorbeeld, houden voedsel langer goed en verminderen bederf op het traject van “boerderij naar tafel”. Dankzij de introductie van lichte, maar duurzame plastic materialen verbruiken auto’s minder brandstof, stoten minder CO2 uit en zijn veiliger en comfortabeler. Zo zijn er vele voorbeelden. Maar als plastic in onze natuurlijke omgeving terecht komt, is dat een probleem. Dow is daarom al jarenlang partner in Operation Clean Sweep (OCS), een internationaal programma dat is ontworpen om te voorkomen dat plastic korrels (pellets of nurdles) in onze omgeving terecht komen. Ayşe Oben Şen Hoste, Site Logistics Operational Excellence Leader, is vanuit Dow nauw betrokken bij OCS en vertelt er meer over.

“We zijn al jarenlang actief bezig met het Operation Clean Sweep programma om het verlies van plastic korrels op allerlei manieren verder te verminderen”, vertelt Oben. “Dit doen we samen met de plastic producerende en logistieke industriepark partners. Plastic als zwerfafval hoort niet thuis in onze natuurlijke omgeving. Daarom is onze prioriteit dat er geen korrels vanaf het industriepark in de omgeving terechtkomen. Om dat mogelijk te maken hebben we de afgelopen jaren verschillende projecten gestart en verbeteringen doorgevoerd. En gelijktijdig pakken we het probleem aan bij de bron. Dat betekent oplossingen vinden waar de eventuele verspilling van korrels plaats kunnen vinden. We hebben aanpassingen gedaan aan onze systemen, we vernieuwen deze met nieuwere technologie om verspillingsvrij te kunnen opereren. Ook trainen we onze medewerkers over OCS en het belang van een proces waarbij tijdens de logistieke operatie geen korrels verloren gaan en we hebben strikte housekeeping programma’s. Om de volledige aandacht te hebben en houden op dit onderwerp hebben we als Dow een interne eis dat we zelfs een relatief klein verlies van korrels (>0.5kg) intern moeten rapporten. Op deze manier vergroten we het bewustzijn van het verantwoord en goed omgaan met onze producten en houden we onze housekeeping onder controle.

We hebben de afgelopen jaren onder andere de volgende zaken hebben doorgevoerd:

  • We hebben een complete analyse gemaakt om te identificeren waar verlies van korrels op kan treden en daarvoor plannen opgesteld. We zijn actief bezig met implementatie van projecten, maar ook met testen en het ontwikkelen van prototypes van nieuwe gesloten systemen om pellet verlies te voorkomen, niet alleen in Terneuzen maar ook binnen onze andere sites. Zo is er bijvoorbeeld in Terneuzen en op een Dow site in Duitsland een speciaal gesloten truck laadsysteem gemaakt om te voorkomen dat pellets gemorst worden tijdens de belading van een vrachtwagen. We zijn dit op dit moment verder aan het testen en data aan het verzamelen. Uiteindelijk willen we dit voor al onze laadpijpen installeren om te kunnen beladen, zonder verdere verspilling.
  • We modificeren of we vervangen onze apparaten met modernere versies om pellet verlies te voorkomen. Eén van onze laadapparaten die wij gebruiken om pellets naar de containers te laden is gemodificeerd, zodat er geen of een minimale verspilling van korrels is tijdens de belading. We gaan dit jaar de andere twee die we hebben ook laten aanpassen.
  • In de praktijk kan het namelijk gebeuren dat een klein deel van de korrels tijdens het laden niet in maar op de wagen terecht komen. Als die vrachtwagen dan gaat rijden, remmen of het waait dan kunnen de losse korrels vervolgens op straat vallen. Om te voorkomen dat korrels buiten het terrein komen via vrachtauto’s hebben we in 2020 samen met onze logistiek partner een afblaasstation geïnstalleerd. Vrachtauto’s moeten dus eerst door die afblaasstation gaan voordat ze het industriepark verlaten. We zijn ook aan het kijken of we gesloten systemen kunnen installeren.
  • We hebben filterkorfjes geplaatst in de afvoerpunten om te voorkomen dat korrels richting onze afvalwater treatment plant (Biox) drijven. 
  • We hebben een filter geïnstalleerd in het regenwater kanaal van het Industriepark, zodat plastic het terrein niet via het regenwater verlaat. 
  • We hebben aanvullende methodes toegepast om onze werkomgeving schoon te houden van plastic korrels. Denk daarbij aan speciale stofzuigers, veegmachines voor wegen en bermen.  

We zijn continu bezig met verbeteringen in onze systemen. Dat is een voortdurende inspanning. Onze procedures ten aanzien van het voorkomen van morsen, dus onze OCS aanpak, zijn vastgelegd in ons ISO 14001 gecertificeerd milieubeheersysteem. Dit jaar willen we als Dow Terneuzen ook Europese certificatie voor Operation Clean Sweep krijgen via een audit door een onafhankelijke instantie.”

Elke korrel is er één te veel
Oben vertelt wat er nog meer gebeurt. “We zijn niet alleen binnen Dow Terneuzen, maar wereldwijd zijn er Dow vestigingen actief bezig met ‘Operation Clean Sweep’. We hebben onlangs binnen Dow de ‘Every Pellet Counts’-campagne uitgerold. De Every Pellet Counts-campagne is bedoeld om ons meer inzicht te geven in de uitdagingen rond plasticverlies, implicaties en impact en wat we kunnen doen om verder te verbeteren. Het gaat ook vooral over bewustwording en de mindset dat we plasticverlies tijdens de productie, het laden, het transport en de verwerking van ons product, moeten voorkomen. Zowel bij Dow als bij onze supply chain partners en klanten. Zo werken we met iedereen samen om het verlies van korrels te voorkomen.”

Project status

Status

Actief

Meer info

Evenementen

Bekijk alle evenementen waar Dow aanwezig is, of door Dow georganiseerd worden.