Natuurlijk saneren op het Dow terrein

Tussen 1970 en 1989 produceerde Dow in Terneuzen dioxaan; een kleurloze stof die volledig oplost in water. De fabriek is inmiddels afgebroken, maar het dioxaan zit nog wel in de grond. Dow onderzocht op welke manier we die grond kunnen saneren. We vonden hiervoor een groene manier. Letterlijk! 

240 populieren 
Onderzoek wijst uit dat dioxaan snel afbreekt onder invloed van ultravioletlicht en dat bomen dioxaan kunnen opnemen. Daarom plantten we in 2013, 240 populieren op de site in Terneuzen. De bomen nemen het met dioxaan vervuilde grondwater op, het water stroomt door de boom en komt uiteindelijk in de bladeren terecht. Bij daglicht komt het dioxaan daar in contact met ultravioletlicht. Hierdoor breekt het deels af. Natuurlijk verdampt ook een deel van het water. Prima, want daarmee verdampt ook het resterende deel van het dioxaan. In het laatste geval breekt de dioxaan in de lucht af. 

Goede bacteriën 
Jaarlijks analyseren we het proces door verschillende metingen in de lucht, de grond en het water uit te voeren. Zo kwamen we er in het eerste jaar achter dat er relatief weinig dioxaan in de lucht zat die van de bladeren kwam. Een deel van het dioxaan moest dus al eerder in het proces zijn afgebroken. En dat klopte! Grondmonsters wezen namelijk uit dat de bacteriën op de wortels hiervoor verantwoordelijk zijn. Zij breken al een groot deel af voordat het in de bladeren komt. De komende periode halen we bacteriën van de wortels en gaan we deze kweken. Deze zetten we op termijn in om de bron van de vervuiling aan te pakken. 

Nog 10 jaar geduld 
Over de toekomst weet Cees van Houwelingen, Operations Regulatory Services Leader bij Dow, het volgende: “De monitoring resultaten laten zien dat het systeem goed functioneert. Ik denk dat we nog een jaar of tien nodig hebben voor de volledige sanering. En als de bomen de verontreiniging  straks helemaal opgeruimd hebben, dan hebben we daarmee op een natuurlijke manier veel geld bespaard ten opzichte van de traditionele saneringsinspanning. Een prachtig voorbeeld van ecosysteemdiensten en een extra reden om zuinig te zijn op ons natuurlijk kapitaal. De effectieve werking van de fytosanering is inmiddels aangetoond, maar nu heeft het dus gewoon nog wat tijd nodig om de natuur haar werk te laten doen. Nog even geduld dus.”

Project status

Status

Actief

Meer info

Evenementen

Bekijk alle evenementen waar Dow aanwezig is, of door Dow georganiseerd worden.

Luister naar de Podcast met Anton van Beek

In de Podcast met Maikel Harte vertelt Anton van Beek over de Duurzaamheidsambitie van Dow in Terneuzen.