Geboorte lam ‘Amine’ grote verrassing

Het was een grote verrassing toen op ons terrein in Terneuzen ineens elf schapen geteld werden in plaats van tien. Vooral omdat in de schaapskudde alleen maar ooien lopen. De moeder moet dus elders zwanger geraakt zijn. De schapen lopen in een weiland waarop 240 populieren staan die dioxaan vervuild grondwater op een natuurlijke manier saneert.  

De naam ‘Amine’ 
Onze medewerkers kregen via Facebook de mogelijkheid om een geschikte naam voor het lam te zoeken. Hier kwamen veel reacties op: Coronita, Elfje, Herby, Lamborghini en Shiro, passeerden de revue. Uiteindelijk kwam de naam Amine als winnaar uit de bus. Deze naam verwijst naar de vijftig jaar oude Aminesfabriek, die in 2020 gesloten is.  

Maar hoe is het dan gebeurd? 
Vlak voor de winter is er een schaap vervangen, omdat het te oud werd. Dit schaap was op leeftijd en kon door haar versleten tanden niet goed meer grazen, waardoor ze vermagerde. Daar is een nieuw schaap voor in de plaats gekomen, niet wetende (zowel wij als de boer hadden het niet in de gaten) dat het drachtig was. Daardoor kwam het als een complete verrassing toen ineens het lammetje Amine in de kudde huppelde.  

En hoe verder met Amine? 
Amine is een ramlam en als we het laten grazen met de tien ooien, dan zal het uiteindelijk een of meer ooien dekken. Dat zou betekenen dat de kudde groeit en dat willen we niet hebben, omdat daar het perceel niet groot genoeg voor is. Er zijn dus twee opties: Amine castreren of teruggeven aan de boer. Amine zal daarom na het jaarlijkse schapenscheren door de boer worden meegenomen en aan een van zijn andere kuddes worden toegevoegd. 

Project status

Status

Voltooid

Meer info

Evenementen

Bekijk alle evenementen waar Dow aanwezig is, of door Dow georganiseerd worden.