Naar een proefopstelling van een duurzame innovatieve ontwikkeling wordt stiekem altijd verwachtingsvol naar gekeken. Zo ook bij de proefopstelling van de stoomrecompressors van afgelopen jaar. Het gevaar van optimistisch zijn is dat het tegen kan vallen, maar dat gebeurde bij de stoomcompressor niet, integendeel zelfs: de resultaten vielen veel beter uit dan verwacht. 

Met de stoomrecompressor wordt de energie die in de reststoom zit succesvol hergebruikt. Dat systeem is niet uniek. In onder meer de papier- en voedingsmiddelenindustrie wordt het al langer toegepast. Het gaat om het met behulp van elektriciteit opnieuw opwarmen en onder hogere druk brengen van stoom die bij gebruik in productieprocessen is afgekoeld. 

Veel beter dan verwacht 
Ook al werd het systeem al gebruikt in andere industrieën, één op één zijn die niet geschikt voor een chemiebedrijf als Dow. Voor de productie van kunststoffen wordt er hier met veel hogere temperaturen en onder veel hogere druk gewerkt dan in de papier- en voedingsmiddelensector. 

Een nieuwe machine is daarom gebouwd, waarvoor zowel de overheid als de provincie subsidie heeft verstrekt. Het apparaat werkt beter dan verwacht. Het ontwerp is gebaseerd op tien ton per uur. We halen veertien ton. Dat maakt het veelbelovend. 

De proefopstelling en de potentie 
“We boeken momenteel veel belovende resultaten, de opstelling die vrij klein is gezien het om een proef gaat comprimeert namelijk slechts 1 procent van ons totale stoomgebruik. Toch was dat al goed voor een afname van 20.000 ton CO2 per jaar. Een besparing van 0,5 procent op de totale CO2 -uitstoot van ons bedrijf. Die getallen zullen hoger worden naarmate we de recompressor door ontwikkelen. En dat zullen we met deze resultaten zeker blijven doen” aldus Kees Biesheuvel Technologie- en innovatiemanager bij Dow Benelux 

Project status

Status

Actief

Meer info

Evenementen

Bekijk alle evenementen waar Dow aanwezig is, of door Dow georganiseerd worden.