In Hoek is er begin 2020 een belangrijke stap gezet naar een industrieel warmtenet. In het kader van initiatief Zeeland in Stroomversnelling is destijds een subsidie toegekend van 50.000 euro voor een haalbaarheidsstudie van het project. 

Het idee is restwarmte van industriële bedrijven als Dow te gebruiken om woningen milieuvriendelijk te verwarmen, als alternatief voor aardgas. Onze Technologie- en innovatiemanager bij Dow Benelux, Kees Biesheuvel uit Hoek presenteerde het plan eerder op een drukbezochte dorpsraadavond. De ontvangst was welwillend. De haalbaarheidsstudie, waaraan industrieel samenwerkingsverband Smart Delta Resources als aanvrager minstens de helft bijdraagt, moet in2021 zijn afgerond. 

Geen gas meer nodig 
De belangen van de industrie zijn groot. Wij bij Dow niet alleen, maar ook kunstmestfabriek Yara in Sluiskil stoot veel broeikasgas CO2 uit. Door industriewater te leveren aan huishoudens is daar geen gas meer nodig, waarmee dus een CO2-reductie gehaald wordt. Daarmee geven we iets terug aan warmte, waardoor er bespaard kan worden, in plaats van opgewekte warmte ‘gewoon te laten gaan’. 

Weinig investering nodig in de woning 
Hele grote investeringen in woningen zijn niet noodzakelijk, is uit een eerste verkenning naar voren gekomen. De gasketel zal vervangen moeten worden door een warmtepomp, maar de gasleidingen in de woning kunnen één op één worden gebruikt om het veertig graden warme industriewater bij de warmtepomp te brengen. Radiatoren kunnen gewoon blijven. 

Wereldwijde potentie 
Het project gaat veel verder dan Dow, Hoek of Yara Sluiskil. Kees Biesheuvel is er landelijk mee in de weer, in het kennisplatform Instituut voor Duurzame Procestechnologie, in samenwerking met onder meer Siemens. Het is inmiddels ook gelukt om de gemeente Terneuzen, de provincie Zeeland en de Europese Unie ervoor te interesseren. 

Veel bedrijven kunnen leveren 
Het dorpje Hoek kan de primeur krijgen met mogelijk vakantiepark Marina Beach en Philippine, maar het ligt aldus Biesheuvel voor de hand al direct veel breder te kijken, naar de hele Zeeuws-Vlaamse en Belgische Kanaalzone, tot en met de stad Gent. Vele bedrijven zijn in dat gebied actief, zoals staalfabriek ArcelorMittal en voedingsmiddelenproducent Cargill, die warm industriewater kunnen leveren aan huishoudens. Biesheuvel: “Grensoverschrijdend werken maakt het voor Brussel ook extra interessant, waarmee subsidiemogelijkheden in beeld komen.” Dat belooft dus wat. 

Project status

Status

Actief

Meer info

Evenementen

Bekijk alle evenementen waar Dow aanwezig is, of door Dow georganiseerd worden.

Luister naar de Podcast met Anton van Beek

In de Podcast met Maikel Harte vertelt Anton van Beek over de Duurzaamheidsambitie van Dow in Terneuzen.