“De stoomrecompressor is een belangrijke oplossing voor warmtehergebruik”, vertelt Kees Biesheuvel, onze technologie- en innovatiemanager bij Dow Benelux. “Met deze machine kunnen we de energie die we opwekken uit stoom steeds opnieuw gebruiken. De stoomrecompressor zet onze reststoom namelijk onder druk, waardoor de temperatuur en de energiewaarde hiervan weer stijgen.” 

Het nut van de stoomrecompressor 
De innovatie in de stoomrecompressor zit hem in het opnieuw opwaarderen van reststoom. Doorgaans worden die overschotten stoom gecondenseerd, waardoor de warmte verloren gaat. Met behulp van de stoomrecompressor wordt de reststroom weer onder druk gezet, waardoor de temperatuur van die stoom en de energiewaarde stijgen. De energie is dan geschikt voor hergebruik. 

Voor de beeldvorming: bij Dow produceren we chemische bestanddelen waar later andere chemicaliën en kunststoffen mee gemaakt kunnen worden. In dat proces wordt veel CO2 uitgestoten. Dat komt omdat we moleculen moeten transporteren, kraken of samenvoegen, waar veel energie voor nodig is. Een deel van die energie gaat in de moleculen zitten en van het teveel aan energie maken we grotendeels stoom. Dankzij de innovatieve stoomrecompressor houden we straks die energie in onze fabriek in plaats van dat we extra energie nodig hebben voor de opwekking van stoom. Zo komen we steeds dichterbij circulaire gebruik van warmte zonder ecologische voetafdruk. 

De werking van de stoomrecompressor 
Stoom met een druk van 3,5 bar wordt in de machine opgewaardeerd tot stoom op een druk van 12 bar. De temperatuur wordt er ook in opgevoerd van 120 à 130 tot 200 à 300 graden Celsius. We hebben een overcapaciteit aan stoom op een druk van 3,5 bar. De energiewinst bij het opwerken is groot, wijst de proef uit. De volle energie-inhoud van de stoom wordt weer bruikbaar met een relatief kleine hoeveelheid elektriciteit. Het kan zomaar zijn dat er tien keer minder elektriciteit nodig is dan bij het oude proces. 

Project status

Status

Actief

Meer info

Evenementen

Bekijk alle evenementen waar Dow aanwezig is, of door Dow georganiseerd worden.