Een dag uit het leven van de brandweer

Dow heeft het grootste beroepskorps van Zeeland in 24 uursdienst 7 dagen per week. Een werkdag is dan ook niet standaard van 9 tot 5. Hoe ziet een dag van onze brandweer collega’s eruit?

Ploegendiensten
Om 365 dagen per jaar beschikbaar te zijn bestaat het brandweerkorps uit verschillende ploegen, die 24-uurs diensten draaien. Nico Ottink (brandweer leidinggevende Dow) vertelt: "Een ploeg begint om 7.00 uur en de collega’s werken tot 7.00 uur de volgende morgen, waarna de volgende ploeg begint. We hebben drie verschillende ploegen, die elkaar afwisselen. Een ploeg bestaat uit 15 collega's, waarvan er minimaal 10 per dag aan het werk zijn. Daarvan is er één bevelvoerder. Diegene heeft de leiding, bijvoorbeeld tijdens een uitruk. Er is ook altijd een Officier van Dienst aanwezig. Wanneer er een grote calamiteit is en er meerdere ploegen bij betrokken zijn, komt hij boven de bevelvoerder te staan en stuurt hij meerdere teams aan. Daarnaast is het belangrijk dat iedereen oproepbaar is, ook wanneer hij of zij vrij is. Dit is niet verplicht, maar wanneer er hulp nodig is zijn er veel collega's daartoe bereid."

Werkzaamheden op de kazerne of op de site
Nico vertelt over hoe de dag op de kazerne eruitziet: "Aan het begin van een dienst krijgt de nieuwe ploeg het werk overgedragen van de vorige ploeg. Er wordt besproken of er bijzonderheden waren in de afgelopen 24 uur en of er iets gebeurd is in één van de verschillende fabrieken. Daarna begint de werkdag. Wanneer er 10 collega’s aanwezig zijn, beginnen er 4 met geplande werkzaamheden en blijven er 4 op de kazerne en 2 bemensen het noodcentrum. De werkzaamheden zijn ingepland aan het begin van de dienst tot ongeveer 16.30 uur en kunnen bijvoorbeeld bestaan uit het blokken van brandbeveiligingssystemen en het testen van sprinklersystemen bij een bepaalde fabriek. Bij iedere fabriek moeten we het systeem 3 keer droogtesten en 1 keer nat. We mogen dat testen niet zomaar doen. Hiervoor hebben we nauw overleg met de plantverantwoordelijken zodat de productieprocessen niet verstoord worden. Het testen van allerlei verschillende systemen kost veel tijd. Daarnaast houden we ons ook nog bezig met ongeplande werkzaamheden. Bijvoorbeeld bij stankoverlast. Wij gaan er dan naar toe en doen metingen om te waarborgen dat onze collega’s en de directe omgeving geen overlast ervaren en zich in een veilige situatie bevinden. Wanneer er overdag, tijdens de werkzaamheden, een melding van een calamiteit binnenkomt gaan er 2 collega's rechtstreeks naar het incident en 2 gaan terug naar de kazerne. De collega’s die op de kazerne zijn, rukken rechtstreeks uit naar het incident.” 

260 uur oefenen per jaar
Nico vervolgt: "Na de werkzaamheden is het pauze. De collega’s eten op dezelfde plaats als de operators, namelijk in de kantine op het terrein. Net als overdag, blijven er 4 brandweerlieden achter. Vervolgens wordt er nog een oefening gedaan. Iedere collega moet per jaar 140 oefenuren opbouwen. Het gemiddelde bij ons ligt op 260 oefenuren per persoon. Als de oefening erop zit, is er nog wat tijd voor ontspanning. Daarna gaan ze slapen. Ze hebben allemaal een eigen slaapvertrek. Na het slapen ruimen ze deze op, zodat een collega van de volgende ploeg erin kan en dan zit de dienst erop."

Fiets jij weleens langs het Industriepark dan is het zeker mogelijk dat je onze brandweer tegenkomt tijdens een van de vele oefeningen. We hebben bijvoorbeeld een watertransportsysteem dat we regelmatig testen en beoefenen en waardoor we met de brandweervoertuigen ook in de directe nabijheid van het Industriepark actief zijn. We moeten namelijk altijd binnen 6 minuten op de plaats van een incident kunnen zijn. 

Meer weten over onze bedrijfsbrandweer?
Je komt ons regelmatig tegen in de regio. Zo zijn we in 2022 en 2023 actief geweest op de Reddingsbootdag in Breskens en tijdens de brandweerdag op de markt in Terneuzen. 

Project status

Status

Voltooid

Meer info

Evenementen

Bekijk alle evenementen waar Dow aanwezig is, of door Dow georganiseerd worden.